wtorek, 19 stycznia 2010

Dieta dla grupy krwi "A"

Grupa krwi jest czymś niezmiennym przez całe życie człowieka, determinuje nasze preferencje względem rodzaju pożywienia, w pewnym stopniu decyduje o podatności na określone choroby, a nawet o rodzaju wysiłku fizycznego jaki preferujemy.

W tym tygodniu przedstawiamy dietę dla grupy krwi "A"

GRUPA KRWI „A”

Mięsa i drób

Wskazane: Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny : indyk, kurczak, przepiórka.

Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi,jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Ryby i owoce morza

Wskazane: ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.

Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał

Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne : jogurty, kefir, mleko kozie, sery : feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.

Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Unikać: oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego...

Dieta dla grupy krwi A

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz