Grupa krwi jest czymś niezmiennym przez całe życie człowieka, determinuje nasze preferencje względem rodzaju pożywienia, w pewnym stopniu decyduje o podatności na określone choroby, a nawet o rodzaju wysiłku fizycznego jaki preferujemy.
W tym tygodniu przedstawiamy dietę dla grupy krwi "A"
GRUPA KRWI „A”
Mięsa i drób
Wskazane: Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny : indyk, kurczak, przepiórka.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi,jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Ryby i owoce morza
Wskazane: ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne : jogurty, kefir, mleko kozie, sery : feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego...
Dieta dla grupy krwi A
wtorek, 19 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz